A Tűzoltó utcai Gyermekklinika és az Őrzők Alapítvány története

1980

Polcz Alaine vezető szakpszichológus, Bakos-Tóth Márta pszichológus és Prof. Dr. Schuler Dezső kezdeményezésére megkezdődik a gyermekbarát kórház kialakítása. Az új működési modellben a szülők a gyermek mellett maradhatnak a kezelések idején, megjelennek a játszószobák és a baba-mama szobák és elkezdődik a kórházi pedagógia alkalmazása.

 
 

1985

A Tűzoltó utcai Gyermekklinika megkapja a két szomszédos telket az intézmény bővítéséhez.

 
 

1990

A Fővárosi Bíróság bejegyzi az Őrzők Alapítvány jogelődjét, a Tumor Leukémiás Gyermekekért Alapítványt.

 
 

1998

Az Őrzők Alapítványt közhasznúvá nyilvánítják.

 
 

2005

Az ambulancia épületére két új emeletet épít az Őrzők Alapítvány, így megépítve a baba-mama szobákat és a tornatermet.

 
 

2007

A Semmelweis Egyetem I. és II. számú Gyermekklinikájának onkológiai osztályai egyesülnek. Ettől kezdve a Tűzoltó utcában kezelik az ország minden második daganatos és leukémiás gyermekbetegét.

 
 

2010

Kamilla cornwalli hercegné, Károly walesi herceg brit trónörökös felesége látogatást tesz a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán.

 
 

2012

Az Őrzők Alapítvány kiadásában megjelenik A bátorságpróba című tájékoztató mesekönyv a daganatos és leukémiás gyermekek számára, melyből a mese segítségével könnyebben megérthetik a betegségüket, azt, hogy mi történik velük, milyen vizsgálatokon, kezeléseken mennek keresztül. A könyvet minden Magyarországon érintett gyermek megkapja.

 
 

2015

Az Őrzők Alapítvány átadja a Tűzoltó utcai Gyermekklinika Egynapos Osztályát, amely egyes kezelések esetében lehetővé teszi a Klinika betegeinek járóbetegként történő ellátását.

 
 

2018

Felújításra kerül a Tűzoltó utcai Gyermekklinika alagsora és hematológiai osztálya. A fehér falakat önkéntes segítők keze munkáját dícsérő, színes mesevilág teszi barátságosabbá.